Algemeen: 'Ziel en Geest', deel 1
/!--@ !--#tekst --!
Inhoud deel 1, 'Ziel en Geest'.
Inleiding: Het paradigma |
Hoofdstuk 1: De ziel |
Hoofdstuk 2: De geest |
Hoofdstuk 3: Denken en gedachten 3.1 Het denken |
Hoofdstuk 4: 4.1 Het denkpunt |
Hoofdstuk 5: Het voelen
|
Hoofdstuk 6: Intuïtie
|
Verantwoording 1 De ruis |
De relatie tussen onze ziel en onze geest
Deze relatie leidt tot het inzicht in de kern van ons bestaan
Dit boek geeft de zoektocht weer naar de processen die onze werkelijkheid bepalen. Een zoektocht naar de kern van ons bestaan. Ter verduidelijking, met de geest wordt niet de term bedoeld die algemeen gebruikt wordt in de christelijke leer. Met de geest worden onze hersenprocessen bedoeld.
De kern van het materiaal wordt gevormd door de vragen en de antwoorden daarop. Het gaat erom om via de vraag te proberen zo diep mogelijk door te dringen in de energetische processen, zowel in het universum als in ons dagelijks leven en deze zichtbaar te maken voor ons mensen. Vooral inzichten in onze dagelijkse worstelingen staan centraal. We gaan ervan uit dat inzichten in Dat wat IS, essentieel is voor de ervaring en de groei van de mens. Een vraag leidt tot bewustwording en het antwoord tot inzicht.
Het materiaal is momenteel veel omvangrijker dan wat in dit eerste boek wordt weergegeven. Van de 2500 vragen die nu gesteld zijn, zijn er 500 in dit boek opgenomen. In dit eerste boek worden de grondbegrippen van het paradigma uitgelegd. Omdat in onze samenleving, in de wetenschap, in de godsdiensten en in vele oude geschriften, veel onduidelijkheid bestaat over de begrippen 'Ziel' en 'Geest' is dit de kern geworden van dit eerste boek. We beschouwen de ziel, onze essentie als de bron van ons bestaan. In de Engelse taal wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘mind' en ‘spirit'. Dat onderscheid kent het Nederlands niet. Met het begrip geest bedoelen we ‘mind' en geen ‘spirit'. Dit boek gaat dan ook over de relatie tussen de essentie van de mens en zijn hersenprocessen (‘mind'). De essentie wodt in dit boek de 'zonnevonk' genoemd. De essentie is namelijk de menselijke vonk die zich heeft afgesplits van het grote geheel in het immateriële universum en gaat zijn ervaringsweg binnen de materie.
In dit eerste boek leggen we uit wat we bedoelen met het onderscheid tussen intelligentie en verstand. We zijn daarbij met name ingegaan op het verschil tussen denken en gedachten en de consequenties daarvan. Een belangrijk punt hierbij is op welke wijze we onze gedachten kunnen stilzetten. Daarnaast hebben we het verschil tussen instinct en intuïtie onderzocht. In dit eerste boek neemt het begrip paradigma een centrale plaats in. Onze gedachten brengen ons paradigma tot uitdrukking. Ons paradigma is daarom een overtuigingenstelsel. Ook leggen we in dit boek uit wat de functie van onze hersenen is. Zijn onze hersenen een actor, een reactor of beiden? Zonder deze basisvragen kun je niet veel vaststellen over de hersenen. Volgens ons zijn de hersenen uitsluitend een reactor. Ze kunnen geen actie neerzetten, alleen een reactie. De hersenen produceren reacties op de binnengekomen zintuiglijke impulsen. Schakel je de zintuigen uit, dan vallen de hersenen stil. De hersenen kunnen in het geval van een coma wel tot stilstand komen zonder dat de zintuigen zijn uitgeschakeld.
Het voorgaande houdt in dat de hersenen geen zelfstandigheid zijn. Ze kunnen alleen iets produceren dat eerst door de zintuigen is waargenomen. Ze kunnen wel combineren. Alleen in combinatie met onze intuïtie kunnen we tot vergaande nieuwe inzichten komen. Intuïtie behoort niet tot de hersenen maar tot de vermogens van de zonnevonk.
De maximale verwerkingscapaciteit van onze hersenen (de intelligentie) ligt bij de geboorte al vast en kan door training tot volledige ontwikkeling komen. Het deel van de intelligentie dat is getraind noemen we het verstand. Trainen we de intelligentie in onze jonge jaren niet of door beperkingen nauwelijks, dan zullen de mogelijkheden van onze intelligentie niet volledig gebruikt kunnen worden en blijft ons verstand beperkt.
Het boek 'Ziel en Geest' gaat over de wisselwerking tussen deze twee energieën, die van de ziel, onze essentie, en van de geest, en de invloed die deze hebben op ons gedrag en op dat wat wij dagelijks in ons leven tegenkomen. De hersenprocessen vormen onze persoonlijkheid en ego en deze aspecten sturen ons gedrag. In hoeverre heeft onze ziel hierop invloed? Kunnen we in ons dagelijks bestaan de wisselwerking tussen onze ziel en ons geest waarnemen?
Dit boek is geen praktijkboek, geen werkboek, geen ervaringenboek en geen theorieboek. Het is een studieboek met als doel het verwerven van nieuwe inzichten, waardoor ons beeld van de door ons ervaren wereld verandert. Als dit verandert dan veranderen onze gedachten en als onze gedachten veranderen, veranderen onze handelingen. Door het veranderen van onze handelingen veranderen weer onze ervaringen. Dat is wat we met dit boek beogen. Op welke wijze onze ervaringen veranderen is per persoon verschillend. Daar kan men geen algemeenheden voor formuleren.
'Ziel en Geest' is niet bedoeld om je van het pad af te laten gaan waarop je staat, of om een nieuwe weg te zoeken dan die je al gaat. Gebruik dit boek om inzicht te krijgen in het pad dat je al bewandelt. Laat aan het leven over wat de volgende bocht zal zijn in de weg die je gaat en verwerf daarover inzicht, zodat je vanuit overgave en in wijsheid de volgende bocht met vertrouwen kunt nemen en aanvaarden zoals die is.
Boekgegevens
Auteur Helena Bloem en Hans Komen
Titel Ziel en Geest
Uitgever Quist
Formaat 17 x 24 cm
Uitvoering Gebonden met leeslint, hardcover
Omvang 480 pag. (geïllustreerd)
ISBN nummer 978-90-77983-19-5
Prijs €20,- (incl. verzendkosten)
Dit boek is te bestellen bij de auteurs via
E-mail hanskomen@xs4all.nl
Ziel en Geest is deel 1 en Gevangen door het ego is deel 2 in de serie 'De weg van de zonnevonk'.
Als je boek 1 en 2 tegelijk bestelt dan is dat samen 30,- (incl. verzendkosten)
/!--@